TOP

Poznaj popularne dania Ziemi Świętokrzyskiej

Za sprawą programów telewizyjnych podczas podróży coraz częściej poszukujemy nowych doznań kulinarnych. Regionalne potrawy to część historii każdego miasta, dlatego podczas wycieczki, warto wybrać się do miejscowych restauracji, aby zobaczyć, czym zaskoczy nas dany region. W dzisiejszym artykule wybierzemy się do Sandomierza, aby poznać jego smaki.

Prazioki

Chociaż ciężko dokładnie określi pochodzenie prazoków, w wielu materiałach źródłowych można spotkać informacje dotyczące tego, że były częstym pożywieniem wśród mieszkańców Kielecczyzny.

Popularność tego dania wynika także z jego prostoty i dostępnych składników. Bowiem wystarczą ziemniaki i mąka, aby przygotować wartościowy posiłek, który występował w wielu polskich domach. Produkty te były łatwo dostępne i znajdowały się praktycznie w każdym gospodarstwie. Do proziaków najczęściej wybierało się mąkę pszenną razową. Z czasem zaczęto dodawać także żytnią. Mąkę przeważnie prażono w piecu do uzyskania lepszego smaku, a to z kolei przełożyło się na powstanie nazwy – prażoki. Tego typu danie posiada w swoim menu praktycznie każda polska restauracja w Sandomierzu.

Kugiel z Czermna

W przypadku tej potrawy kwestia pochodzenia jest bezsporna. Ponieważ sama nazwa wskazuje, że kugiel przygotowywano w Czemnie. Danie przetrwało za sprawą przekazywania przepisów z pokolenia na pokolenie.

Kugiel to potrawa żydowska, która swoim kształtem przypomina kulę. Co ciekawe, na początku były to danie przeznaczone dla osób bogatych. Jakie składniki znajdziemy w kuglu? Oczywiście jajka, które sprawiają, że ciasto dobrze rośnie podczas pieczenia oraz gęsinę lub baraninę — ze względu na to, że była to dla Żydów potrawa koszerna.

W domach Polaków znacznie mniej zamożnych kugiel powstał w wersji nieco skromniejszej, jako ziemniaczany placek wylewany do brytfanny, bardzo często bez mięsa. Wyjątek stanowiły święta, które sprawiały, że gęsina dodawana była do dania. Kugiel rzadziej występuje w naszej kuchni, jednak z pewnością znajdzie się jakaś restauracja w Sandomierzu, która serwuje tę potrawę.

Placek spod kamienia

Czas na kolejne danie tego regionu. Placek spod kamienia to ciasto przygotowywane w XX wieku przez mieszkańców Wąchocka. Nazwa ciasta pochodzi od techniki jego przygotowywania. Ciasto przygnało się deską, na której umieszczane były kamienie lub jeden duży. To sprawiało, że wszystkie warstwy świetnie się ze sobą łączyły.

Chociaż danie nie jest już popularne w restauracjach w Sandomierzu, czy innych miasta. Zdarza się, że czasami jest podawane, jako dodatek do dania głównego lub przekąska.

Categories Ciekawe