TOP

Rydze marynowane – regionalne potrawy w słoikach

Polska kuchnia słynie z przysmaków, które coraz częściej wybierają również konsumenci z zagranicy. Jednym z takich regionalnych przysmaków są rydze marynowane, które w polskiej tradycji kojarzą się głównie z marynowaną zakąską. Jednak podobnie jak inne rodzaje marynowanych grzybów, także rydze powinny być spożywane z umiarem.

Najpopularniejsze sposoby na rydze w marynacie

Wielu smakoszy w sezonie decyduje się na rydze smażone na maśle, które jednak dość szybko się kończą. Z chęci przedłużenia sobie sezonu na rydze powstały przepisy na rydze marynowane, które mogą przestać zamknięte w słoikach nawet przez kilka miesięcy. Większość rydzów podawana jest w tradycyjnej octowej zalewie, przy czym do zalewy, oprócz cebuli dodaje się również ziarna gorczycy i przyprawy, zwykle ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liście laurowe.

Octowa zalewa do rydzów marynowanych może być również nieco złagodzona przez dodatek miodu. W proporcjach stosuje się zwykle około 0,5 szklanki miodu na około 3/4 szklanki octu, zaś samą marynatę również się nieco dosładza cukrem. Także zamarynowane w ten sposób rydze wymagają kilkuminutowej pasteryzacji, która wydłuża ich okres przydatności do spożycia.

W większości przepisów rydze najpierw należy umyć, a następnie przez kilka minut gotować w lekko osolonej wodzie. Na koniec należy je przełożyć do szklanych słoików, do których należy również włożyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz niektóre przyprawy.

Rydze marynowane z dodatkiem pomidorów

Choć najpopularniejsze są rydze w tradycyjnej marynacie octowej lub w marynacie słodko-kwaśnej, w której pojawia się także dodatek w postaci miodu, to niektórzy kucharze stosują dość charakterystyczne dodatki, dzięki którym rydze zyskują oryginalny smak czy barwę.

Jednym z takich dodatków są pomidory, dzięki którym cała zalewa zyskuje intensywnie czerwoną barwę. W odróżnieniu od tradycyjnej zalewy, w zalewie pomidorowej wykorzystuje się rydze pokrojone na paski. Nieco inaczej przygotowuje się również samą zalewę. W tradycyjnych przepisach gorącą zalewą zalewa się grzyby i cebulę, a całość dodatkowo się pasteryzuje.

Rydze marynowane z dodatkiem pomidorów powinny się gotować przez kilka minut w zalewie z octu z dodatkiem zeszklonej cebuli oraz pomidorów. Do takich rydzów wybiera się najczęściej pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, dzięki czemu całość uzyskuje intensywnie pomidorowy smak i barwę.

Rydze marynowane znajdziesz na Sklep.vitapol.net

Categories Ciekawe