TOP

Rydze w marynacie

Rydze należą do najsmaczniejszych i najszlachetniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Poszukiwane przez wszystkich zbieraczy, cieszą podniebienie smakiem i aromatem.
Rydz jest grzybem wybrednym, do wzrostu wybiera lasy iglaste, najchętniej świerkowe. Smakuje bardzo dobrze niezależnie od sposobu przyrządzenia.

Rydze marynowane

Jesień to pora grzybobrania. Marynowane rydze to świetny dodatek do mięs, a ich przygotowanie nie wymaga wielkiego doświadczenia i zajmuje naprawdę niewiele czasu.Rydze najczęściej marynowane są w occie, nabierają wtedy szlachetnego, korzennego smaku. Tak przyrządzone nadają się jako przystawka, czy zakąska, a także komponują się z przygotowaną sałatką, czy kanapką.Mogą być podane w zalewie miodowej, octowej, marynowane po cygańsku. Przepisów jest naprawdę wiele, a można też pokusić się o własny pomysł, tworząc nowy niepowtarzalny smak grzyba.

Jak przygotować rydze do marynowania?

Rydze po zebraniu należy właściwie oczyścić, płucząc bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Małe kapelusze pozostawiamy w całości, przy większych kroimy na kawałki. Kolejnym krokiem jest obgotowanie grzybów, na dziesięć minut wrzucamy je do wrzącej i osolonej wody. Po wyjęciu i ostygnięciu są gotowe do dalszego marynowania. Przyrządzenie marynaty zależy od upodobań smakowych, można zdecydować się na zalewę octową, lub miodową, która doda słodkiego posmaku i złagodzi zawarty w zalewie ocet. Gorczyca, pieprz ziarnisty, liść laurowy i pokrojona w krążki cebula to istotny element dobrej marynaty. W zależności od zamierzonego smaku, decydujemy o ilości dodawanych składników. Rydze marynowane, to autentyczny smak grzyba zamknięty w słoiku. Zimową porą na pewno zapewnią wspaniałe walory smakowe i ciekawie wkomponują się w przygotowywane dania.

Czy rydze muszą być tylko w marynacie?

Sposób przyrządzania rydzów nie kończy się na ich marynowaniu. Świetnie sprawdzają się w zalewie solnej z dodatkiem śmietany, czosnku i cebuli. Tak przygotowane smakują najlepiej podane w towarzystwie świeżego pieczywa, czy gorącej bagietki. Smażone na maśle z dodatkiem przypraw, również znajdą koneserów smaku. Możliwości kulinarnych popisów z dodatkiem rydzów jest naprawdę wiele. Wszystko zależy od pomysłu i dobrego doboru składników, które w połączeniu z tym szlachetnym grzybem oczarują smakiem.

Categories Zdrowie i Uroda