TOP

Standard bezpieczeństwa dla żywności

Każdy konsument chciałby mieć pewność, żę ma do czynienia z bezpiecznymi produktami spożywczymi, jakie nie wpłyną na pogorszenie się jego zdrowia. No cóż, w mediach słyszy się o różnych przypadkach. To właśnie dlatego coraz większa grupa konsumentów sprawdza, czy ma do czynienia z producentem posiadającym certyfikat IFS. 

 International Featured Standards

Zanim jednak przyjdzie sprawdzać, na czym polega wdrożenie IFS, warto wyjaśnić sobie, z czym ma się tak naprawdę do czynienia. Otóż IFS to tak naprawdę skrót od  International Featured Standards. Jest to Międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa Żywności, który funkcjonuje w prawie wszystkich państwach europejskich. Wyjątkiem jest Wielka Brytania, gdzie funkcjonuje BRC – równoległy system, który praktycznie opiera się na takich samych zasadach. Nie trzeba się więc obawiać żywności, która będzie powiązana z tym regionem. To dzięki IFS można dążyć do tego, aby zminimalizować ryzyko wypuszczenia na rynek produkty szkodliwego, zagrażającego społeczeństwu.

Kto może starać się o IFS?

Po części odpowiedź na to pytanie została już udzielona. Mowa tutaj o firmach, które zajmują się produkcją żywności. Jednak nie tylko. DJB doradztwo, które pomaga rozpocząć proces wdrożenia i pozyskania certyfikacji, nawiązuje również współpracę z firmami, które w sposób pośredni wpływają na produkcję produktów żywnościowych. Mowa tutaj m.in. o:

  • firmach z branży logistycznej – mają one za zadanie przetransportowanie żywności, jak również ich bezpieczne przechowywanie,
  • sieci handlowe – zajmujące się dystrybucją żywności dalej,
  • producenci kosmetyków i artykułów higieny osobistej.

Jak więc widać, trochę tych firm jest. Dlatego należy dodać, że tak naprawdę jest kilka takich certyfikatów IFS, które dzieli się ze względu na rodzaj firmy z jaką dokładnie ma się do czynienia.

Co wchodzi w skład IFS?

Wdrożenie IFS to kilkuetapowy proces, który odnosi się do wielu elementów. Cała norma składa się z kilku części. Mowa tutaj o:

  1. Europejski System Jakości.
  2. Wymagania zawarte w Codex Alimentarius.
  3. Normy BRC, SQF, ISO 9000.
  4. Obowiązujące prawo krajowe.
  5. Wymagania HACCP, GHP, GMP.

Jest tego dużo, dlatego trzeba wprowadzić się na różne zmiany. Nie trzeba się ich jednak obawiać, bowiem to m.in. audyt IFS będzie sprawdzał, czy wszystko jest na bieżąco realizowane. Jeżeli zdarzają się jakieś niedociągnięcia, to każda organizacja otrzyma odpowiednią ilość czasu na to, aby móc wszystko na bieżąco zlikwidować. Tak, aby cały proces mógł zakończyć się pozytywnie. 

 

Categories Ciekawe